Vanliga frågor & svar

Hur är kärran/modulen uppbyggd?

För att hundarna i WT-Metall's kärror alltid skall ha ett jämnt och svalt klimat är alla modeller tillverkade på samma sätt med Thermo-funktion. Thermo isoleringen är ett begrepp för högsta säkerhet och behagligt klimat såväl sommar som vinter. Uppbyggnaden är av en massiv dubbelväggs konstruktion med en aluminiumram i kombination med högtryckskumisolering. Ytterst används en platta av sandwichkonstruktion. Plattan garanterar hög säkerhet och tål skador väldigt bra, i motsatt till många andra skivor som kraftigt demoleras eller bryts vid skador, med vassa kanter som följd. Detta är en viktig detalj som skiljer WT-Metall från de andra tillverkarna. Skulle man få ett stenskott i sin kärra kan man spackla över detta.
 

Mellan skickten finns högtrycksisolering (PCKW-fritt skum), som varken kan brinna eller har möjlighet att ta åt sig vatten. Silikonet som sitter längst dörrar och väggar har enbart ett estetiskt syfte. Silikonen fyller ingen funktion vad det gäller att hålla ute fukt från boxar, detta då materialet i kärran sköter det jobbet. På grund av att kärrorna skumpar på vägarna och utsätts för hårda väderförhållanden kan man efter en tid behöva fylla på eller lägga nytt silikon. Detta är ett vanligt underhåll som man får göra längs tidens gång. 

 
 

Kan jag foliera/sätta dekaler på min produkt?

Många av våra kunder är företagare som gärna vill marknadsföra sin kärra/modul med exempelvis plastfilm. Detta är inga konstigheter men då våra väggar är gjorda av ett värme avstötande material så får man ett varmare klimat i boxen om man exempelvis färgar allt svart/grått m.m. 
Det man ska tänka på är att använda en plats som inte påverkas av värme. Vi har haft några fall på moduler med stor baklucka, där det har blivit någon liten spricka. Detta har varit exteriört och inte påverkats konstruktionen. Dock så har dett bara varit i fall vid heltäckt dörr och med mörk färg. Men kontaktar man en reklambyrå som jobbar med detta brukar de ha bästa kunskap om detta!

 

Hur gör man vid registrering/ besiktning?

Samtliga hundkärror levereras besiktigade i Sverige om inget annat är avtalat. Obromsade kärror är skattebefriade och den enda kostnaden som tillkommer är en registreringsavgift (för nummerskylten) vilken för nuvarande ligger på 43 kr per år. Väljer man att köpa sin kärra direkt från fabriken får man besiktiga kärran själv i Sverige men alla köp som går via oss hjälper vi till med nödvändiga dokument samt service och råd under besiktningen. Då vi är general agenter är det enbart vi som får utfärda alla dokument som krävs för att få kärran godkänd vid besiktning. Köps kärran genom oss ingår dessa dokument i priset.

 

Kan ni hjälpa med finansiering?

En hundkärra eller modul från WT-Metall har du ha nytta av under lång tid, över två decenium är inte ovanligt om du underhåller din produkt normalt. För att du skall kunna sprida kostnaderna på en lång sikt har vi ett sammarbete med Wasakredit.
 

Via Wasakredit kan du finansiera er kärra genom ett lån med upp till 10 års löptid, du kan självklart lösa lånet tidigare om du vill utan extra kostnad. Att låna genom Wasakredit är enkelt och du får besked omgående. Det finns inga krav på handpenning, restvärde eller äganderättsförbehåll.

 

Följande villkor gäller för att ansöka om Finansiering:

  • Du är minst 20 år
  • Du är fast anställd sedan 6 månader
  • Du har inga betalningsanmärkningar
  • Du är mantalsskriven i Sverige, minst 3 år
  • Du har en fast inkomst av tjänst eller pension

 

För företag finns även möjlighet till leasing, för mer info, tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

 

Behöver man en försäkring?

En släpkärra går alltid på bilens trafikförsäkring vid färd. VI REKOMMENDERAR DOCK ALLTID att teckna en helförsäkring av hundkärran då skador på själva släpet annars inte täcks. Detta är en väldigt billig försäkring som inte kostar många kronor i månaden men den är värdefull om en olycka skulle inträffa.

 

El-koppling

Hundkärrorna levereras med dimljus, backljus och konstant ström. Vi rekommenderar att man på bilen monterar en 13-polig kontakt så att man kan få nytta av hundkärrans alla funktioner. Alla funktioner förutom dimljus, backljus och laddning av batteriet fungerar lika bra med en 7-polig kontakt.

För modifikationer i elsystem kontakta behörig bilelektriker.

Hur är klimatet i boxarna?

Klimat i boxarna Thermo konstruktionen i samarbete med medföljande ventilationssystemet gör att temperaturen i boxarna alltid ligger på en bra nivå, sommar som vinter. Även när temperaturen stiger över 30 grader.

 

På vintern värmer hundarna upp boxarna med sin egna värme och sedan sköter självdraget ventilationen. Är det riktigt kallt ute kan man även förvärma boxarna för att det skall bli skönare för hundarna och har man små eller frusna hundar finns även värmemattor på 12 volt som är enkla att sätta in. 

Vi har flertalet kärror som går långt upp i norr och det har aldrig varit något problem med kylan. Vi rekommenderar våra kunder att under vintertid ha träull eller halm i boxarna för att hundarna skall få det behagligare och snabbare värma upp boxarna vid kallare årstider. Sedan är det även självklart viktigt ur temperatursynpunkt att man har boxarna, såväl i storlek som antal, utformade efter ens hundar!

 

På höst och vår håller fläktsystemt hundarna torra då den blöta luften snabbt ventileras ut. Samtidigt är hundkärrans boxar enkla att rengöra och hundarna kan alltid åka hygieniskt. Bara att spola ur, tvätta av och låta vattnet rinna ut av sig självt! Vi har som standard dörrarna i bak och sedan en liten luftspalt på golvet mellan boxarna i kärran. Därmed rinner vattnet enkelt ut av sig själv vid rengöring bara genom att hissa upp fronthjulet i fram.
 

Vi säljer många moduler och kärror i norra norrland som såväl i södra skåne. Hittills har vi inte haft någon kund, veterinär eller besiktningsman som påpekat eller klagat på temperaturen i produkterna. Sommar som vinter har hundarna det skönt i en hundkärra eller modul!
 

Hur har hundarna det i en hundkärra/modul?

Det finns vissa krav ställda från Jordbruksverket för att man skall få transportera hundar, rörande måtten är dessa beroende från hund till hund men på jordbruksverkets hemsida finns komplett info om detta. Det skall även finnas god ventilation och vara enkelt att rengöra. Det går att läsa mer via 

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/transporterahundar.4.207049b811dd8a513dc80001498.html


Våra hundkärror uppfyller samtliga av dessa krav, vi har även större boxar och bättre ventilation än kraven.
 

Fråga gärna någon av våra kunder om ni möter dem hur dom och deras hundar upplever hundkärran. Vi kan nästan garantera att 99% av både hundar och ägare trivs alldeles utmärkt med sin hundkärra! Våra kunders mest återkommande kommentar efter ett köp är hur de klarade sig tidigare utan sin hundkärra och att de ångrar att de inte köpte den tidigare!

 

Vad är vikterna?

Hundkärrorna finns i några olika viktklasser och det mesta kan man anpassa själv som kund. Samtliga modeller kan därmed i de flesta fall vägas in i lägre eller högre nivåer. Vikterna nedan avser grundutrustade kärror.

 

Enkelaxlade hundkärror upp till 4:a boxar. Egenvikt: 160 – 300 Kg Totalvikt: 400 Kg (4 boxar 500 Kg)

 

Boogie hundkärra upp till fyra boxar. Egenvikt: 220 – 350Kg Totalvikt: 600 Kg

Bromsad Axel egenvikt: >300 Kg totalvikt: 1 300 Kg, går att få lägre.

 

Köpa i Sverige eller direkt från fabrik i Tyskland?

När det gäller köp av en hundkärra erbjuder vi två olika alternativ, antingen köper ni kärran direkt av oss eller så kan vi hjälpa er att köpa kärran direkt från fabriken till fabrikspris. Fabriken ligger i Bamberg i södra Tyskland, c:a 70 mil från den tyska gränsen. Då vi är generalagenter för WT-Metall är det enbart via oss man kan få de korrekta papperna och tillverkarintygen som krävs för att kunna besiktiga sin kärra.

 

Köper ni kärran direkt från fabriken hjälper vi er gärna med betalning, beställning och alla nödvändiga dokument till en administrativ självkostnadsavgift om 500 Sek . Ert jobb blir sedan att hämta kärran vid fabriken, transportera hem den och senare besiktiga den. Besiktningskostnaden med registrering ligger på drygt 2 500 Sek. Genom att köpa sin kärra från fabriken blir köpeskillingen lite lägre, detta då ni själva gör jobbet med transport och besiktning och då fabriken står för er garanti. Vi hjälper er självklart med all support och framtida extra tillbehör. Genom EU-reglerna så måste det erläggas svensk moms på kärran istället för den lägre tyska momsen. Detta innebär att på alla priser tas den tyska momsen om 19 % bort och den svenska momsen om 25 % adderas.
 

Kärran är utrustad enligt fabrikens produktblad med fabrikens normer. Detta innebär att fabriken kan göra ändringar av utrustning och det är fabrikens info som skall gälla och inte vår. Kärran är även utrustad enligt fabrikens normer, detta kan ibland ge lite problem vid besiktning vid nya regler, allt går självklart att lösa men detta sker då av er och på er bekostnad.

 

Då vi är generalagenter för WT-Metall är det enbart vi som kan signera godkända tillverkarintyg vilka krävs vid besiktningen. Köper ni kärran genom oss medföljer detta utan extra kostnad. Köper ni inte kärran via oss utan genom annan utländsk återförsäljare eller direkt av fabrik utan att det sker genom oss kan vi ordna med tillverkarintyg till en kostnad om 5 000 Sek inkl moms.

 

Möjlighet finns även att använda vårt transportbolag och få kärran till oss i Skara till ett självkostnadspris om 8 000 Sek inkl moms. Hämtas kärran direkt vid produktionen behövs en tysk försäkring tecknas varvid det i slutändan oftast är billigast att få kärran fraktad till Sverige om man inte ändå åker förbi. 
 

Vill ni hellre köpa kärran direkt via oss, vilket är absolut vanligast, går detta också självklart bra, kärran levereras då besiktigad och klar -bara att haka på kroken och köra iväg. 

 

Skillnaden mellan att köpa kärran direkt av oss, besiktigad och klar, eller att köpa den direkt från fabriken med transport till Sverige gör i pris c:a 5 000 Sek i slutändan exkl er egna nedlagda tid. Denna skillnad härrör sig då till ni besiktigar kärran själv samt att fabriken står för garantin. 
 

Har ni några frågor eller funderingar rörande kärrorna eller förfarandet vid direkt import  kontakta oss via mejl eller telefon!